В Светлината на Масонството

Различни поводи и мотивации могат да извикат на бял свят книга, посветена на зидарското братство.

Когато е писана със силата на братската любов, тя идва с намерението да сподели преживяното, с надеждата да допълни съществуващото. Според възможностите си, книгата полага усилия да внесе яснота в сложните лабиринти на масонската история, традиция, символика, практика...

Наричаме всичко това градеж.

Припознаваме го като необходимо духовно усилие.

Своите съкровени мотивации има и книгата "В светлината на масонството", написана от Дъглас X. Ууд и Димитър Г. Мавров.

Създадена от майстори със знания, от хора устремени към мъдростта, тя е един обхватен и интересен труд, посветен на различни аспекти от зидарското познавателно усърдие. Още повече, че авторите носят гордостта и отговорността да бъдат членове на ложа с вековна традиция. На ложа, осветена от респектиращите имена на бащите-основатели.

Заглавието на книгата очертава широкия периметър, в който се разполага проблематиката на този градеж.

Светлината, както знаем, е ключов символ в масонската философия.

Светлината е вечно недостигащото - копнежът на умиращия Гьоте.

Светлината е онова, което непрестанно се мъчим да разпалим и опазим като ориентир за човечеството.

Светлината е пробуждане на съзнанието за друг опит, за нови истини.

Светлината е нашият отчаян порив към възвишеното, различното, трансцендентното.

Светлината ни напомня, че мракът е хилядолетно обиталище на човека и че той упорито се стреми да се справи с потискащата му мощ.

Светлината е надеждата на храбрия разум, който не се страхува да наднича в загадките на небето и да предизвиква бездните на битието.

Книгата на Дъглас X. Ууд и Димитър Г. Мавров помни, че самото понятие "масонството" означава много неща. Масонството е историческо наследство, форма на споделен живот, езотерична доктрина, ритуална практика, съвкупност от социални жестове...

Но най-вече - масонството е вечното предизвикателство на необятното човешко знание. Масонството е вековно развивана готовност и способност на хора, сплотени от намерението да навлязат максимално дълбоко в изпитанията на света.

В сърцевината на масонството блести една тайна.

Тайната е скъпоценен камък, дошъл от други светове.

Тайната има много имена и безкрайни превъплъщения.

Тя е парола, знак, дума, символично плетиво, система за допускане, натрупано мълчание, охранявано знание, божествена пълнота, човешка фрагментарност...

Двамата автори усърдно проследяват различни ипостази на тайната. Те преминават през езотеричните учения на древността, през мистичните женитби на алхимията, през вдъхновенията на ренесансовата мисъл, през енигматичните видения и слова на розенкройцерите... Те изследват пропорциите на геометрията, символиката на чертожните дъски, за да ги разчетат като сложни структури на знанието и посвещението.

Да разгледаш нещата "в светлината на масонството", означава да активизираш вековния човешки опит в езотеричното. Да раздвижиш вярата в магичното. Да изследваш пластовете на времето. Да докоснеш дълбините на психическия живот - там където дремят заровени импулсите на несъзнаваното.

Дълбоко в подтекста на всеки значим зидарски труд отеква подозрението, че човекът е най-голямата тайна. В него е закодирано късче от необятния вселенски разум. В него оцелява пулса на митическото и на историческото време.

Като се заслуша в себе си човекът чува всичко това.Масонството е тъкмо такова заслушване.То не е рудиментарна практика, нито е хитроумно моделирана социална игра. Дъглас X. Ууд го е казал много добре в един от фрагментите - масонството е мистично пътешествие с помощта на ритуали и символи, за което не всички са призвани и подготвени.

Със силата на своето пристрастие и с помощта на завидна ерудиция, двамата автори отстояват своите разбирания и проявяват една наистина впечатляваща взискателност към братството.

Масонът не се ражда, той се изгражда в дългото и търпеливо овладяване на зидарския труд.

Авторите знаят, че Пътешествието изисква извисен ум, всеотдайно сърце и упорит труд.

Те са убедени, че тайните не бива да се разгадават докрай. Тайните са гръбнакът на зидарското светоусещане. Тайните са дълбинният код, самата матрица на зидарското братство.

Всяка вдъхновена книга е съдбовно значима част от пътя на мисълта.

Мисълта изследва миналото и се вглежда във вечността, но не изоставя грижите за актуалното.

Именно като част от тази мисловна политика могат да се прочетат размишленията и тревогите на Дъглас X. Ууд за днешния и утрешния ден на масонството. За актуалността на наследството, което трябва да се пренесе като съдбовен опит към бъдещето. За опасностите на светското, което не бива да завладява свещеното. За претенцията на бита да стане легитимна част от живота на зидарската общност.

Дори да сме стъпили на раменете на гиганти, ние отказваме скромността на средновековните мислители. Не защото сме горделиви, а защото се опитваме да бъдем достойни за полетите на въображението и за дълбочините на мисълта.

Такива работи казва тази книга и ги изговаря с пристрастие.

Прави го с любов към каузата на братството.

Прави го с грижа за бъдещето на масонството.

Прави го с вяра в здравината на градежа.

35,00 лв.
Опции за покупка
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 35,00 лв.
Моля, изберете:
Характеристики
Характеристики
Автор
Дъглас Ууд и Димитър Мавров
Размер
220/280/20 мм
Тегло
1.00кг
Брой страници
277
Година на издаване
2010 г.